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dc.date.accessioned 2017-10-23T16:02:25Z
dc.date.available 2017-10-23T16:02:25Z
dc.identifier.uri https://digital.cic.gba.gob.ar/handle/11746/6280
dc.title Consumer practices for purchase, storage, and preparation of poultry and eggs in selected north and south american countries: a pilot study en
dc.type Artículo es
dcterms.abstract Background: Poultry, eggs, and their products represent a potential food safety hazard. Although consumer practices related to these foods have been studied in various countries, little data exists from Latin America. Objective: The objective of this pilot study was to provide initial data to characterize consumers’ purchase, storage, handling, and preparation of poultry products and eggs in three countries: Argentina, Colombia, and USA. Methods: Consumers (n = 425 total) in each location completed a questionnaire about poultry products and egg purchase locations, storage conditions (i.e. refrigerator or freezer), preparation and handling practices, and managing leftovers. Results: The results indicated that in the USA most surveyed consumers purchased refrigerated eggs, whereas in Argentina (91%) and Colombia (84%) eggs typically were purchased at room temperature. Furthermore, almost all consumers in the USA stored eggs in the refrigerator, but 23% of Argentinian and 45.9% of Colombian consumers stored eggs at room temperature, which is potentially an unsafe practice. Some practices supported possible cross-contamination, for example washing raw eggs and poultry prior to cooking. Conclusions: These results are a first comparison across countries in the Americas of consumer poultry and egg practices and can serve as the basis for further research and development of food safety educational messages. en
dcterms.abstract Antecedentes: Aves de corral, huevos, y sus productos representan un potencial peligro en la seguridad alimentaria. Prácticas de consumo relacionadas con estos alimentos han sido estudiadas en varios países, pero pocos datos existen de Latinoamérica. Objetivo: El objetivo de este estudio piloto fue proveer información de manera de caracterizar la compra, almacenaje, y preparación de aves de corral y huevos en tres países: Argentina, Colombia, y Estados Unidos. Métodos: Consumidores (n=425 en total) en cada locación, completaron cuestionarios acerca del comercio de compra de aves de corral y huevos, condiciones de almacenamiento (e.j. refrigerador o freezer), preparación y prácticas de manipulación, y manipulación de sobras. Resultados: Los resultados indicaron que en Estados Unidos, la mayoría de los consumidores encuestados adquiere huevos almacenados en refrigeración, mientras que en Argentina (91%) y Colombia (84%) los huevos adquiridos estaban almacenados a temperatura ambiente. Asimismo, casi la totalidad de los consumidores en Estados Unidos almacenan los huevos en refrigeración, mientras que un 23% y un 45.9% de consumidores Argentinos y Colombianos, respectivamente almacenan huevos a temperatura ambiente, lo cual potencialmente significa una práctica no segura. Algunas prácticas sostienen posible contaminación cruzada, por ejemplo el lavado de aves y huevos previos a la cocción. Conclusiones: Los resultados muestran una primera comparación entre países de América sobre las prácticas de consumo de aves de corral y huevos, que servirán como base para futuras investigaciones y desarrollos de mensajes educacionales sobre seguridad alimentaria. es
dcterms.issued 2016-04
dcterms.language Inglés es
dcterms.license Attribution 4.0 International (BY 4.0) es
dcterms.publisher Facultad de Química Farmacéutica, Universidad de Antioquia es
dcterms.spatial Colombia es
dcterms.spatial Argentina es
dcterms.subject Huevos es
dcterms.subject Seguridad Alimentaria es
dcterms.subject Aves de Corral es
cic.version info:eu-repo/semantics/publishedVersion es
dcterms.creator.author Koppe, Kadri es
dcterms.creator.author Sosa, Miriam es
dcterms.creator.author Gutiérrez, Nelson es
dcterms.creator.author Cardinal, Paula es
dcterms.creator.author Godwin, Sandria es
dcterms.creator.author Cates, Sheryl es
dcterms.creator.author Chambers, Edgar es
cic.lugarDesarrollo Instituto Superior Experimental de Tecnología Alimentaria es
dcterms.subject.materia Nutrición, Dietética es
dcterms.identifier.url Recurso completo es
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dcterms.identifier.other 10.17533/udea.vitae.v23n1a02 es
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dcterms.isPartOf.issue vol. 23, no.1 es
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dcterms.isPartOf.series Vitae es
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cic.isPeerReviewed true es
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cic.isFulltext true es
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