Artículos y presentaciones en Congresos
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Acceso Abierto Preservation of Malolactic Starters of Lactiplantibacillus plantarum Strains Obtained by Solid-State Fermentation on Apple Pomace(0028) Navarro, Marina Edith; Brizuela, Natalia Soledad; Flores, Elizabeth Naiquén; Morales, Manuel; Semorile, Liliana Carmen; Valdés La Hens, Danay; Caballero, Adriana Catalina; Bravo-Ferrada, Barbara Mercedes; Tymczyszyn, Emma ElizabethMalolactic fermentation (MLF) is a biological process of deacidification of wines that may also help to increase the microbiological stability of the product and to enhance its sensorial attributes, in particular its aromatic profile. MLF can occur spontaneously due to the presence of indigenous bacteria in the environment of fermented beverages such as wines and ciders. However, the inoculation of lactic acid bacteria (LAB) starter cultures could prevent potential losses and standardize the process. The industrial-scale production of these starter cultures requires costeffective, sustainable, and feasible approaches. A possible approach to acquire bacterial biomass, while addressing waste disposal concerns, is the use of by-products from the apple juice industry, such as apple pomace. Moreover, to ensure the long-term viability and activity of starter cultures, appropriate preservation methodologies need to be developed. Thus, the aim of the present study was to evaluate the growth of two Lactiplantibacillus plantarum strains, UNQLp11 and UNQLp155, in supplemented apple pomace and to optimize the preservation conditions. Cultures were either frozen or freeze dried (trehalose (20% m/v) as a protective agent, potassium phosphate buffer (pH 7), and a combination of trehalose and buffer), and then cell viability and malolactic activity were analyzed under wine stress conditions. Notably, the combination of phosphate buffer at pH 7.0 and trehalose emerged as the most effective preservation strategy for freeze drying, exhibiting enhanced viability and malic acid consumption for the two strains evaluated. These findings underscore the inexpensive and sustainable viability of using a semi-solid medium formulated with apple pomace for LAB biomass production and subsequent preservation - Artículo
Acceso Abierto La producción de la noticia en la era de los algoritmos: rutinas, métricas y audiencias en los tres medias digitales con mayor tráfico de Argentina(2024) Retegui, Lorena Marisol; Focas, BrendaEl presente artículo reflexiona sobre las rutinas productivas en los tres sítios de noticias con mayor tráfico en Argentina ( Clarín.com, Infobae.com y LaNación.com) y pone el foco en la percepción que editoras y editores tienen respecto a la aplicación de métricas de audiencias y herramientas con lógica algorítmica y el papel predominante que adquirieron las redes sociales y la plataforma Google. El análisis se desarrolló con un enfoque cualitativo, basado en diez entrevistas a profundidad. Los testimonios de los periodistas coinciden en que seleccionan y jerarquizan información en función de los sistemas de medición de contenido digital. Las labores emergentes vinculadas con las audiencias participan cada vez más en el proceso de toma de decisión editorial, lo cual genera tensiones entre aquello que los públicos demandan, los tradicionales criterios de noticiabilidad y los intereses de las empresas para las que trabajan. - Documento de conferencia
Acceso Abierto Game Audio Game: aprendizaje basado en videojuegos en la educación universitaria de música y tecnología(2023) Dichio Suarez, Lautaro AlbertoEste estudio aborda la relevancia de la integración de videojuegos en el ámbito universitario, focalizando en su potencial para mejorar el aprendizaje. Se examinan aspectos teóricos que respaldan esta inclusión, destacando cómo los videojuegos pueden proporcionar un entorno que fomenta la motivación intrínseca, la resolución de problemas y la personalización del proceso educativo. El desarrollo concreto de esta idea se ejemplifica a través del proyecto "Game Audio Game", un videojuego educativo (aun en desarrollo) diseñado para enseñar composición, implementación y desarrollo de audio para videojuegos. Este juego aborda una de las áreas más desafiantes del aprendizaje del audio para videojuegos, permitiendo a los y las estudiantes experimentar en un entorno virtual antes de enfrentar situaciones reales. Además, en futuros trabajos esta herramienta será empleada para llevar a cabo experimentos destinados a medir el impacto del aprendizaje facilitado por su utilización. Así, este estudio resalta la convergencia de teoría y aplicación en la integración de videojuegos en la educación superior, demostrando cómo proyectos como "Game Audio Game" pueden contribuir significativamente a la enseñanza y el aprendizaje en un contexto universitario. - Artículo
Acceso Abierto Time reversal focusing in the audible range using a tunable sonic crystal(2021) Gómez, Valeria Sol; Spiousas, Ignacio; Eguía, Manuel CamiloTime reversal (TR) focusing of acoustical waves is a widely studied phenomenon that usually requires a chaotic cavity or disordered scattering medium to achieve spatial and frequency decorrelation of the acoustic field when using a single channel. On the other hand, sonic crystals were disregarded as scattering media for the TR process because of their periodic structure and previous results showing poor spatial focusing when compared to a disordered medium. In this paper, an experimental realization of a tunable sonic crystal, which can achieve singlechannel TR focusing amplitudes in the audible range comparable to those obtained in a disordered scattering medium, is presented. Furthermore, the tunable nature of the system allows it to switch the time-reversed pulse on and off by changing its geometrical configuration. A robustness analysis with respect to the perturbations in the sonic crystal configurations is also presented, showing that the time-reversed pulses with high temporal and spatial contrasts are preserved only for configurations that are close to the original one. - Artículo
Acceso Abierto Microbial diversity of the soil, rhizosphere and wine from an emerging wine-producing region of Argentina(2022) Rivas, Gabriel A.; Semorile, Liliana Carmen; Delfederico, LucreciaThe aim of this study was to characterize the microbial communities of Malbec vineyards recently established in a re-emerging wine region of Argentina. We studied the wine microbiota at different fermentation stages and the soil and rhizosphere microbial communities of two vineyards. A next-generation sequencing (NGS) approach was used to identify bacterial and fungal communities. The soil and rhizosphere samples showed a predominance of the phyla Proteobacteria and Actinobacteria. The order Rhizobiales stood out in the soil and rhizosphere of the two vineyards analyzed. Members of this order are recognized for their plant-growth promotion properties. Regarding fungal communities, Ascomycota and Basidiomycota were the most abundant phyla. The high abundance of the genus Ilyonectria in one of the vineyards may have impact on the health of vines. In wine samples, we detected low levels of lactic acid bacteria and the persistence of acetic acid bacteria (AAB) throughout the fermentation process, although there were no discernible effects on the acidity of wine. The results achieved could allow winemakers to improve the vineyard management practices and the fermentation process to favor the growth of microorganisms potentially beneficial for the health of the vines and the wine quality, while maintaining the regional microbial biodiversity. - Artículo
Acceso Abierto Influence of climate on soil and wine bacterial diversity on a vineyard in a non-traditional wine region in Argentina wine region(2021) Rivas, Gabriel A.; Guillade, Andrea C.; Semorile, Liliana Carmen; Delfederico, LucreciaArgentina is the fifth world-wide wine producer, with an area of emerging importance in the Southwest of Buenos Aires Province, where climatic conditions are rather challenging. We studied the variations in soil and wine bacterial diversity through three consecutive vintages, and how climatic conditions affected said diversity. During the years of our study there were two harsh climatic events, a prolonged drought that extended over two vegetative periods, and an unseasonable spring frost in 2017. We found that the bacterial diversity reacted to these climatic events, given that there was a shift in the taxa exclusive to soil and wine, and shared by both, through time. Our results show a core of microorganisms in soil as well as in wine, belonging to different phyla that are conserved across the vintage years. A trend to an enrichment in Actinobacteria was detected in soil samples, whereas a high relative abundance of the Acetobacteraceae family and a scarcity of Lactic Acid Bacteria (LAB) were detected in the wine samples. We believe our results contribute to a better understanding of the impact of climatic conditions on the soil and wine microbiota, and can provide vintners with valuable knowledge for improving their wine production. - Artículo
Acceso Abierto Influence of vintage, geographic location and cultivar on the structure of microbial communities associated with the grapevine rhizosphere in vineyards of San Juan Province, Argentina(2020) Oyuela Aguilar, Mónica; Gobbi, Alex; Browne, Patrick D.; Ellegaard-Jensen, Lea; Hansen, Lars Hestbjerg; Semorile, Liliana Carmen; Pistorio, MarianoSoil microbiomes, as a primary reservoir for plant colonizing fungi and bacteria, play a major role in determining plant productivity and preventing invasion by pathogenic microorganisms. The use of 16S rRNA and ITS high-throughput amplicon sequencing for analysis of complex microbial communities have increased dramatically in recent years, establishing links between wine specificity and, environmental and viticultural factors, which are framed into the elusive terroir concept. Given the diverse and complex role these factors play on microbial soil structuring of agricultural crops, the main aim of this study is to evaluate how external factors, such as vintage, vineyard location, cultivar and soil characteristics, may affect the diversity of the microbial communities present. Additionally, we aim to compare the influence these factors have on the structuring of bacterial and fungal populations associated with Malbec grapevine rhizosphere with that of the more widespread Cabernet Sauvignon grapevine cultivar. Samples were taken from Malbec and Cabernet Sauvignon cultivars from two different vineyards in the San Juan Province of Argentina. Total DNA extracts from the rhizosphere soil samples were sequenced using Illumina’s Miseq technology, targeting the V3-V4 hypervariable 16S rRNA region in prokaryotes and the ITS1 region in yeasts. The major bacterial taxa identified were Proteobacteria, Bacteroidetes and Firmicutes, while the major fungal taxa were Ascomycetes, Basidiomycetes, Mortierellomycetes and a low percentage of Glomeromycetes. Significant differences in microbial community composition were found between vintages and vineyard locations, whose soils showed variances in pH, organic matter, and content of carbon, nitrogen, and absorbable phosphorus. - Artículo
Acceso Abierto Aplicación de un Enfoque Metagenómico al Estudio de la Diversidad Bacteriana asociada a Suelo, Rizósfera y Vinos de la Región Bonaerense Argentina(2019) Rivas, Gabriel Alejandro; Delfederico, Lucrecia; Semorile, Liliana CarmenDurante la fermentación malolática (FML) las bacterias del ácido láctico (BAL) decarboxilan el ácido L-málico transformándolo en ácido L-láctico y contribuyen a la calidad del vino al reducir su acidez y aportar a su aroma y sabor. De este modo, las BAL aportan al terroir característico de cada vino, y su diversidad en el viñedo dependerá de factores como clima, suelo, varietal vínico y prácticas culturales y de vinificación. En la región vitícola bonaerense (Argentina) no existen aún estudios sobre la diversidad microbiológica asociada a suelos, vides, mostos y vinos, conocimiento crucial para seleccionar cepas indígenas con fines enológicos. Para iniciar este análisis se realizó la secuenciación masiva del gen 16S rRNA de muestras de suelo, rizósfera, mosto y vinos de dos bodegas del SO bonaerense (Saldungaray y Al Este, Buenos Aires, Argentina), obteniéndose 123.379 secuencias y 5.323 OTUs. Se observaron índices de diversidad elevados, con diferencias significativas entre muestras de suelo y rizósfera respecto de mosto y vino. Los análisis taxonómicos mostraron como filo mayoritario en suelo y rizósfera a Proteobacteria (especialmente Alphaproteobacteria, con predominancia de Rhizobiales), y en mosto y vino a Proteobacteria, con predominancia de las Alphaproteobacteria Rhodospirillales y Sphingomonadales. Estos hallazgos, constituyen un primer aporte al conocimiento de las comunidades bacterianas de una región vitivinícola en desarrollo y contribuirán a optimizar procesos productivos y prácticas agrícolas sustentables. - Artículo
Acceso Abierto Inocentes y arriesgadas: estudio de la cobertura mediática del doble femicidio de Coni y Menegazzo(2017) Fernández López, LudmilaEste artículo se propone analizar la cobertura mediática del doble femicidio de María José Coni y Marina Menegazzo, ocurrido en febrero de 2016 en Ecuador. Se releva un conjunto de notas correspondientes a tres medios masivos, donde se indaga por los modos de nombrar a las víctimas y el énfasis puesto en determinados aspectos como el lugar de los hechos, la juventud y el ambiente festivo, entre otros. Desde la teoría de los pánicos morales, articulada con una lectura feminista del material, se sostiene que estos relatos no sólo invisibilizaron la trama de violencia machista que subyace a cualquier femicidio, sino también alentaron los miedos sobre las formas de habitar los momentos de ocio entre las y los jóvenes, ubicando como único destinatario posible del discurso periodístico al público adulto. - Documento de conferencia
Acceso Abierto Aislamiento y selección de cepas psicrotolerantes de bacterias lácticas enológicas de la región patagónica(2017) Manera, Camila; Bravo-Ferrada, Bárbara M.; Tymczyszyn, Elizabeth; Delfederico, Lucrecia; Olguín, Nair; Semorile, Liliana Carmen; ValdéS La Hens, DanayLa vinificación de varietales tintos patagónicos ocurre en abril y mayo, con bajas temperaturas ambientales que inhiben el progreso de la fermentación maloláctica (FML), por ser un factor de estrés para las bacterias lácticas (BAL) que conducen el proceso. Las bodegas deben calentar los tanques de fermentación, incrementando los costos de producción. El desarrollo de cultivos malolácticos nativos, tolerantes a bajas temperaturas, constituye una herramienta estratégica para resolver el problema y potenciar el carácter regional de los vinos. El objetivo del trabajo consistió en obtener cepas enológicas patagónicas de BAL, capaces de sobrevivir y consumir ácido L-málico en vinificaciones a bajas temperaturas (4 y 10 ºC). Los aislamientos psicrotolerantes procedieron de vino Pinot noir (bodega comercial de General Roca, Río Negro). Su identificación se realizó por secuenciación del gen 16S rRNA y la similitud genética se analizó por RAPD-PCR con el primer M13. Como primer criterio de selección se evaluó su supervivencia en vino estéril incubado a bajas temperaturas. Posteriormente, las cepas que exhibieron mejor tolerancia, UNQoE19 (O. oeni) y UNQLh1.1 (Lb. hilgardii), se inocularon en vino, a escala de laboratorio, y se evaluaron su supervivencia y sus capacidades de implantación y de consumo de ácido L-málico, con resultados promisorios. - Artículo
Acceso Abierto Encuentro con la comunicación pública de la ciencia en la TV argentina(Universidad Nacional de Rosario (UNR), 2012) López, Vanina SoledadEl presente trabajo revisa la propuesta de comunicación pública de la ciencia del canal del Ministerio de Educación. Para ello se presentan dos estudios claves sobre la visión dominante de la divulgación científica y los paradigmas presentes en estudios ingleses de comprensión pública de la ciencia. A pesar de los intentos predomina en Encuentro la visión dominante y es ejemplificada a partir del análisis de uno de sus ciclos inaugurales. Se presenta un escenario positivista y esperanzado ante las posibilidades de la ciencia para la mejora de la vida de los habitantes y carente de controversiales.